Аналіз води зі свердловини

IMG_2014

Для оцінки можливості використання води з Вашої свердловини, колодязя або водопроводу в питних цілях необхідно виконати хімічний і бактеріологічний аналіз складу води.
Хімічний аналіз води зі свердловини необхідний для підбору оптимальних схем систем водопідготовки, фільтрів і обладнання для різних технологічних процесів.

АНАЛІЗ ВОДИ У ВИПАДКУ СВЕРДЛОВИНИ І КРИНИЦІ

Пробу на аналіз води слід відбирати після 2-3 тижневої експлуатації колодязя або свердловини. До цього часу склад підземних вод, порушений при проведенні будівельних або бурових робіт, відновлюється до початкового стану.

Склад і властивості підземних вод неглибокого залягання зазнають значних сезонні зміни. Тому для більшої достовірності висновку про питних властивості Вашої води доцільно відбирати проби для аналізу в найбільш небезпечні періоди для їх забруднення, а саме, квітень-травень, вересень-жовтень і робити це періодично, хоча б один раз на рік.

Для хімічного аналізу вода відбирається в пластиковій пляшці тільки з-під простий питної води або мінеральної обсягом не менше 1,5 літра.

Не використовуйте тару з під пива, солодких вод або технічних рідин, так як це призводить до спотворення результатів аналізу води.

ПОРЯДОК ВІДБОРУ ПРОБИ ДЛЯ ХІМІЧНОГО АНАЛІЗУ ВОДИ:

  • Перед відбором проби слід прокачати свердловину протягом 1-2 годин;
  • Промити пляшку (тільки з-під чистої питної або мінеральної) води об'ємом 1,5 - 2 літри і пробку не менше 5 разів тією водою, яка підлягає експертизі. Не можна мити пляшку содою та іншими мийними засобами;
  • Для більш точного визначення вмісту розчиненого (Fe 2+) заліза в воді, необхідно додатково набрати пляшку об'ємом 0,5 літра (дотримуючись п. 2). Перед наповненням додати в неї одну чайну ложку Столового оцту (не використовувати інші його різновиди);
  • Пляшку заповнити повністю водою і легким натисканням з боків видалити залишки повітря, потім щільно закрити пробкою і загорнути в папір або темний пакет;
  • Якщо пробу, після відбору, неможливо відразу відправити на аналіз в лабораторію або офіс компанії «АРТЕЗБУР», то її слід зберігати в холодильнику не більше 36 годин.

ПОРЯДОК ВІДБОРУ ПРОБИ ДЛЯ БАКТЕРІОЛОГІЧНОГО АНАЛІЗУ ВОДИ:

  • Проба відбирається в спеціально підготовлену ємність (взяту в лабораторії) або пляшку з під фізрозчину 400 мл. (Придбати в аптеці);
  • При взятті проби з шланга або крана останні слід ретельно обпалити спиртової пальником або факелом (кінець пінцета обмотати ватою, просоченою спиртом і запалити);
  • Після цього пустити воду сильним струменем протягом 5-10 хвилин, промити пляшку і пробку не менше 2 разів, заповнити ємність не до самого верху і щільно закрити, пробку зафіксувати скотчем.

Усі ПРОБИ слід забезпечити супровідній записці З ВКАЗівками:

  • місця відбору (село, ділянка тощо);
  • джерела води (водопровід, колодязь, свердловина, вода і т.п.);
  • дати і час відбору (число, години, хвилини).

Деякі варіанти аналізів води

АНАЛІЗ ВОДИ У ВИПАДКУ СВЕРДЛОВИНИ (скорочений варіант)

  • рН
  • каламутність
  • кольоровість
  • запах
  • присмак
  • Загальна жорсткість
  • Окислюваність (перманганатная)
  • Залізо загальне
  • Залізо (2+)
  • Марганець
  • фториди
  • загальний солевміст
  • сірководень

АНАЛІЗ ВОДИ У ВИПАДКУ КОЛОДЯЗІВ І ДРІБНИХ свердловин (скорочений варіант)

  • рН
  • каламутність
  • кольоровість
  • запах
  • присмак
  • Загальна жорсткість
  • Окислюваність (перманганатная)
  • Залізо загальне
  • Марганець
  • нітрати
  • Фосфати (ортофосфати)
  • азот амонійний
  • загальний солевміст

МІКРОБІОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ВОДИ

  • Загальне мікробне число
  • Загальні коліформні бактерії

За Вашим бажанням або приписом компетентних контролюючих органів можливе проведення хімічного аналізу по розширеному числу показників. В даних випадках кількість води, порядок відбору проб і вартість, узгоджуються з фахівцями «АРТЕЗБУР» або відповідної лабораторії.

ПЕРЕЛІК досліджуваних показників ЯКОСТІ ВОДИ

  • температура
  • рН
  • каламутність
  • кольоровість
  • запах
  • присмак
  • Загальна жорсткість
  • карбонатна жорсткість
  • Окислюваність (перманганатная)
  • Залізо загальне
  • Залізо 2+ (розчинена)
  • Залізо 3+ (окислене)
  • Залізо органічне
  • Марганець
  • Сульфіди і сірководень
  • фториди
  • хлориди
  • нітрати
  • нітрити
  • Фосфати (ортофосфати)
  • сульфати
  • загальний солевміст
  • лужність загальна
  • Гідрокарбонати, (карбонати)
  • Хлор залишковий (вільне володіння)
  • Хлор залишковий (пов'язаний)
  • Зважені речовини
  • Сухий залишок
  • кисень розчинений
  • електропровідність
  • азот амонійний
  • кремній
  • кальцій
  • магній
  • натрій
  • калій
  • літій
  • мідь
  • цинк
  • свинець
  • кадмій
  • кобальт
  • нікель
  • хром загальний
  • Хром (6 +)
  • Хром (3+)
  • алюміній
  • алюміній залишковий
  • срібло
  • стронцій
  • барій
  • бром
  • миш'як
  • молібден
  • Йод і Йодиди
  • ртуть
  • Титан
  • селен
  • ванадій
  • олово
  • Нафтопродукти (сумарно)
  • ГПК
  • фенол
  • БПК-5
  • СПАР (загальні)
  • Поверхнево-активні в-ва (ПАР), аніонні
  • Поліфосфати (конденсується.)
  • ціаніди
  • фосфор загальний
  • азот органічний
  • азот загальний
  • хлорорганічні сполуки
  • ацетон
  • формальдегід
  • Ефірорастворімие в-ва (масла, мазут)
  • Загальне мікробне число
  • Загальні коліформні бактерії